Dietetyk Natalia Olechno

tarta bez pieczenia

Obłędna tarta bez pieczenia

Tarta to jedno z moich ulubionych ciast, robi się je dosyć szybko i można wykorzystać do niej różnorodne składniki. Ja postawiłam tym razem na tarte bez pieczenia z akcentem koloru niebieskiego.

Tarte bez pieczenia przygotujesz bardzo szybko, jednak będzie ona musiała odstać swoje w lodówce. Dlatego też zachęcam, aby przygotować ją dzień wcześniej.

Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm:

  • 200 gramów herbatników
  • 100 gramów masła
  • 400 gramów śmietanki 30%
  • 250 gramów mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • borówki
  • galaretka o smaku borówkowym

Herbatniki rozgnieć za pomocą miksera i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż przygotowaną masę na blaszkę i mocno dociśnij, najlepiej szklanką. Włóż przygotowany spód na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach. Dodaj stopniowo mascarpone delikatnie miksując. Do przygotowanej masy dodaj rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę i delikatnie zmiksuj do połączenia składników. Wylej przygotowaną masę na spód z herbatników i włóż tarte do lodówki na 2-3 godziny. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu w dosyć obszernym naczyniu, aby potem pokroić ją w kostkę. Ozdób tarte pokrojoną w kostkę galaretką i borówkami. Możesz zamienić borówki np. na maliny albo truskawki, wtedy też zmień smak galaretki.

Tarte najlepiej trzymać w lodówce, wyjmować tylko do podania.

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

ZObacz inne posty