Tarta to jedno z moich ulubionych ciast, robi się je dosyć szybko i można wykorzystać do niej różnorodne składniki. Ja postawiłam tym razem na tarte bez pieczenia z akcentem koloru niebieskiego.
Tarte bez pieczenia przygotujesz bardzo szybko, jednak będzie ona musiała odstać swoje w lodówce. Dlatego też zachęcam, aby przygotować ją dzień wcześniej.
Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm:
- 200 gramów herbatników
- 100 gramów masła
- 400 gramów śmietanki 30%
- 250 gramów mascarpone
- 2 tabliczki białej czekolady
- borówki
- galaretka o smaku borówkowym
Herbatniki rozgnieć za pomocą miksera i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż przygotowaną masę na blaszkę i mocno dociśnij, najlepiej szklanką. Włóż przygotowany spód na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach. Dodaj stopniowo mascarpone delikatnie miksując. Do przygotowanej masy dodaj rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę i delikatnie zmiksuj do połączenia składników. Wylej przygotowaną masę na spód z herbatników i włóż tarte do lodówki na 2-3 godziny. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu w dosyć obszernym naczyniu, aby potem pokroić ją w kostkę. Ozdób tarte pokrojoną w kostkę galaretką i borówkami. Możesz zamienić borówki np. na maliny albo truskawki, wtedy też zmień smak galaretki.
Tarte najlepiej trzymać w lodówce, wyjmować tylko do podania.

