Aktualny sezon na arbuzy sprawia, 偶e znajdziemy je praktycznie w ka偶dym sklepie i to w bardzo dobrej cenie. Arbuz w tym okresie roku jest najlepszy w smaku i najbardziej soczysty.
Czy wiedzia艂e艣, 偶e arbuz w 91% sk艂ada si臋 z wody? Na dodatek jest niskokaloryczny, bo 100 gram贸w to tylko 30 kcal. Arbuz jest te偶 dobrym 藕r贸d艂em witaminy C.
Ma dosy膰 wysoki indeks glikemiczny (76), a wi臋c osoby z insulinooporno艣ci膮 powinny spo偶y膰 go w po艂膮czeniu z dobrym 藕r贸d艂em bia艂ka i t艂uszczy, np. jako dodatek do jogurtu z orzechami.
Arbuz opr贸cz bogactwa w witamin臋 C zawiera te偶 du偶e ilo艣ci witaminy A i polifenoli, kt贸re neutralizuj膮 szkodliwy wp艂yw wolnych rodnik贸w uszkadzaj膮cych nasze kom贸rki, os艂abiaj膮ce odporno艣膰 i przyspieszaj膮ce starzenie si臋 sk贸ry.
Badania przeprowadzone na ludziach z nadwag膮 dowiod艂y te偶, 偶e arbuz mo偶e sprzyja膰 odchudzaniu, poniewa偶 jest owocem niskokalorycznym i w wi臋kszo艣ci sk艂adaj膮cym si臋 z wody.
Arbuz jest te偶 owocem, kt贸ry szybko traci swoje walory smakowe i smakowity wygl膮d. Dlatego te偶, aby nie wyrzuca膰 pozosta艂o艣ci arbuza, przygotowa艂am przepis na koktajl arbuzowy, kt贸ry zrobicie w dos艂ownie 5 minut!
馃崏 300 gram贸w arbuza (bez pestek i sk贸rki)
馃崏 10 ml soku z cytryny
馃崏 100 ml wody
Wszystkie sk艂adniki zblendowa膰 razem. Mo偶na udekorowa膰 koktajl plastrem cytryny i mi臋t膮. Najlepiej podawaj z kostkami lodu.
Smacznego! 馃構
