Dietetyk Natalia Olechno

Natalia_Olechno_diedetyk-70

Arbuzowy zawr贸t g艂owy 馃槣

Aktualny sezon na arbuzy sprawia, 偶e znajdziemy je praktycznie w ka偶dym sklepie i to w bardzo dobrej cenie. Arbuz w tym okresie roku jest najlepszy w smaku i najbardziej soczysty.

Czy wiedzia艂e艣, 偶e arbuz w 91% sk艂ada si臋 z wody? Na dodatek jest niskokaloryczny, bo 100 gram贸w to tylko 30 kcal. Arbuz jest te偶 dobrym 藕r贸d艂em witaminy C.

Ma dosy膰 wysoki indeks glikemiczny (76), a wi臋c osoby z insulinooporno艣ci膮 powinny spo偶y膰 go w po艂膮czeniu z dobrym 藕r贸d艂em bia艂ka i t艂uszczy, np. jako dodatek do jogurtu z orzechami.

Arbuz opr贸cz bogactwa w witamin臋 C zawiera te偶 du偶e ilo艣ci witaminy A i polifenoli, kt贸re neutralizuj膮 szkodliwy wp艂yw wolnych rodnik贸w uszkadzaj膮cych nasze kom贸rki, os艂abiaj膮ce odporno艣膰 i przyspieszaj膮ce starzenie si臋 sk贸ry.

Badania przeprowadzone na ludziach z nadwag膮 dowiod艂y te偶, 偶e arbuz mo偶e sprzyja膰 odchudzaniu, poniewa偶 jest owocem niskokalorycznym i w wi臋kszo艣ci sk艂adaj膮cym si臋 z wody.

Arbuz jest te偶 owocem, kt贸ry szybko traci swoje walory smakowe i smakowity wygl膮d. Dlatego te偶, aby nie wyrzuca膰 pozosta艂o艣ci arbuza, przygotowa艂am przepis na koktajl arbuzowy, kt贸ry zrobicie w dos艂ownie 5 minut!

馃崏 300 gram贸w arbuza (bez pestek i sk贸rki)

馃崏 10 ml soku z cytryny

馃崏 100 ml wody

Wszystkie sk艂adniki zblendowa膰 razem. Mo偶na udekorowa膰 koktajl plastrem cytryny i mi臋t膮. Najlepiej podawaj z kostkami lodu.

Smacznego! 馃構

Udost臋pnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

ZObacz inne posty